Blogg

Økonomistatus mai 2018

Vi har brukt pinsehelgen på å gå igjennom økonomien vår, sette opp et ca. budsjett for juni, og planlegge veien videre. Finansministeren har også lekt seg litt med regnskapsark og grafer som vi tenkte vi skulle vise frem her i bloggen. Ingenting er vel som noen fargerike grafer, fremfor tall listet opp under hverandre?

Vi laget egne grafer til Finansministeren og Gjeldskongen. Finansministeren har gjort månedlige registreringer på økonomien sin siden 2014, så disse grafene starter tidligere enn Gjeldskongen sine. Det er mulig grafene blir endret eller utviklet litt etterhvert, men foreløpig ender vi opp med  graf på følgende:

  1. Sparepenger
  2. Gjeld
  3. Bolig (foreløpig kun Finansministeren)
  4. Formue
  5. Fordeling av verdier
  6. Oversikt over investeringen i fond
  7. Sparerate

Det blir brått en del grafer, så vi får se om det er greit å holde på med dobbelt opp av dette, om vi kutter ut noen av dem underveis, eller oppdaterer noen av de sjeldnere for eksempel.

Gjeldskongen:

05.18 Gjeldskongen Sparepenger

05.18 Gjeldskongen Gjeld

05.18 Gjeldskongen Formue

Formue-grafen gir en oversikt over sparepenger og penger i bolig, minus all gjeld.

 

05.18 Gjeldskongen Verdifordeling

Det som inkluderes i oversikten over fordeling av verdier er sparepenger, beløp som er satt i fond, og eventuell verdi i bolig.

 

05.18 Gjeldskongen Fond

Anskaffelsesverdi er den summen vi har kjøpt fond for. Markedsverdi er den verdien fondet har per måned.

 

05.18 Gjeldskongen Sparerate

Det som inngår i spareraten er all langsiktig sparing. Med langsiktig sparing gjelder penger som blir satt til buffer, boligsparing og i fond, pluss avdrag på gjeld (minus renter).

For å regne ut spareraten legges all langsiktig sparing sammen, og deles på inntekt. Deretter ganges det beløpet med 100, for å få prosenttall. Dette gjøres for hver måned.

 

Finansministeren:

05.18 Finans Sparepenger

Ut ifra grafen på sparepengene, ser det ut til at Finansministeren bruker sparepengene sine når de når et visst beløp. En kjapp forklaring på det: Juni 2015 ble første bolig kjøpt, og alle boligsparepengene ble brukt som egenkapital i den forbindelsen. Sommeren 2017 ble topplånet på boligen nedbetalt i en smekk, og nok en gang ble boligsparepengene brukt på dette. Ved bytte av bolig igjen nå blir i utgangspunktet ikke boligsparepengene brukt på boliglånet, men det er mulig deler av det blir brukt til innkjøp av hvitevarer og litt oppussing.

 

05.18 Finans Gjeld

Grafen viser at studielånet øker jevnt og trutt. Heldigvis vil denne stoppe opp sommeren 2018, mens boliglånet vil gjøre et hopp.

 

05.18 Finans Bolig

De blå søylene viser salgsverdi på bolig, mens de røde søylene viser hvor mye Finansministeren har i boliglån.

 

05.18 Finans Formue

05.18 Finans Verdifordeling

 

05.18 Finans Fond

Det ble gjort en estimering av markedsverdi fra januar 2015 – ca. mars 2017, ettersom det var da Finansministeren begynte å registrere markedsverdi. Det blir mer riktig framover, da planen er å gjøre disse registreringene månedlig.

 

05.18 Finans Sparerate

Spareraten er veldig varierende. Årsaken til dette er at Finansministeren «sparer opp» over flere måneder, og deretter gjør større innbetalinger til sparekonto. Dessuten kan store utbetalinger fra Lånekassen gi store hopp på spareraten måneden etter. Av grafen vil man da se noen måneder med lav sparerate mens andre viser veldig høy sparerate.

 

Ettersom det var såpass varierende sparerate fra måned til måned, ble det regnet ut en gjennomsnitlig sparerate per år for Finansministeren. For 2018 ble det regnet ut et gjennomsnitt av de fire første månedene, så dette tallet kommer nok til å endre seg etterhvert. Men her kommer i hvert fall grafen:

årlig Finans sparerate

 

Mvh.

Finansministeren og Gjeldskongen

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s